Årsmøteforedrag 2020 (digitalt)
Årsmøteforedraget for 2020 er "Var byllepest årsaken til sammenbruddet av den mykenske sivilisasjonen?" og holder av professor emeritus Lars Walløe. Foredraget begynner etter at selve årsmøtet er avsluttet, lørdag 21. november, ca. kl. 16.15. På grunn av koronasituasjonen holdes årsmøtet og foredraget digitalt. Lenke til videoplattformen Zoom, der foredraget sendes, er sendt ut i innkallingen til årsmøtet.
Athenæum, venneforeningen til Det norske institutt i Athen
Athenæum er venneforeningen til Det norske institutt i Athen. Om foreningen og om årsmøtet nå 23. mars. Foredragene på årsmøtet er åpne for alle som har lyst til å høre!
NKFs reisestipend
Studenter og lærere kan søke reisestipend for å være med på NKFs ekskursjon til Abruzzo i høst, eller reise til årets Euroclassica-konferanse.
NKFs årsmøte 2019: ENDRET TIDSPUNKT
Tidspunktet for NKFs årsmøte 2019 i Stavanger lørdag 16. november er endret: NYTT TIDSPUNKT er 13-15. Årsmøtet starter altså klokken 13. Sted for årsmøtet er som før: Arkeologisk museum (Peder Klows gate 30A). Middagen finner sted etter årsmøtet kl. 15.30. Er du interessert i å være med på middagen, må du ta kontakt med Eirik Welo på epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller telefon 4104 2946.
Årsmøteforedrag ved Vibeke Roggen (førsteamanuensis i latin, Universitetet i Oslo): "Tormod Torfæus: Den lærde historieskriveren på Karmøy"
Av kong Frederik 3 fikk islendingen Tormod Torfaeus (1636-1719) i oppdrag å skrive en Norgeshistorie på latin; kongen ville smykke seg med kontrollen over et rike med så stolt historie. Arbeidet foregikk på gården Stangeland på Karmøy. Det tok nesten 30 års arbeid før Historia rerum Norwegicarum ble trykt i København i 1711, i fire svære bind, 2000 sider. Senere historikere har kritisert Torfæus for å være ukritisk til sagaenes beretninger. Hvilket hold er det i kritikken?
Temanummer om Athen
UiOs idehistoriske tidsskrift ARR lanserer temanummer om Athen, i Universitets Gamle Festsal 8. mai. Se invitasjon for mer informasjon.
Vårseminaret er lørdag 4. mai!
Årets vårseminar finner sted lørdag 4. mai og tar for seg Vigelands forhold til det klassiske. Se invitasjon for mer informasjon.
Forbundets vinterfest 2. mars!
Vinterfesten vår er i år 2. mars og på samme sted vi har hatt trivelige fester før, restaurant Kaktus, Lilleakerveien 23. Påmelding innen 25. februar!
Konstantinopeluniversitetet: Enheduanna 23. januar
Konstantinopeluniversitetet åpner 2019 med å ta for seg den kvinnelige dikteren Enheduanna, som levde i Mesopotamia ca. år 2300 fvt.
Arrangementet finner sted på Nasjonalbiblioteket onsdag 23. januar 18-20. Mer informasjon finner du i vedlagte invitasjon.
Boklansering med Donna Zuckerberg på Kulturhistorisk museum 23. mai 2019!
Arrangementet er gratis.
Det norske instituttet i Athen er i fare. Vær med å støtte!
En storstilet aksjon pågår for å redde Athen-institutttet. Underskriftskampanjen finnes her: https://www.petitions24.com/save_the_norwegian_institute_at_athens?a=2. Der er det også mer informasjon, i form av et oppropsbrev. Det finnes også en Facebook-side: http://www.facebook.com/SaveNiA/.
Årsmøte 2018
Lørdag 10.11 er det duket for årsmøte i Norsk klassisk forbund! Marina Prusac Lindhagen, førsteamauensis ved Kulturhistorisk museum, holder årsmøteforedraget: "Romersk matkultur". Årsmøtet finner sted i Georg Morgenstiernes hus på Blindern. Vi sees!
Info om foredraget. Innkalling til årsmøte 2018.
PlatonPlatina: 19. oktober på Scenehuset
Forestillingen tar utgangspunkt i Platons dialog, Hippias minor, som utforskes gjennom to platinablonde aktørers erfaringer. Se nærmere presentasjon.
Klassisk forum: dobbeltnummer rett rundt hjørnet
Det siste 2017-nummeret av Klassisk forum er dessverre blitt forsinket. Det kommer nå til gjengjeld sammen med det første i 2018, altså dobbeltnummer. Vi regner med utsendelse i løpet av april.
Euroclassica
NKF er medlem i Euroclassica, en sammenslutning av forbund av lærere i klassiske fag i europeiske land. Se hjemmesiden: https://www.edugroup.at/praxis/portale/euroclassica.html, og invitasjon til årets konferanse i Oxford i august.
NKS høsttur: reisemål endret
NKFS neste ekskursjon skulle først til Sicilia, men målet er flyttet litt lenger nord i Italia, til Napoli-regionen, fortsatt med Rasmus Brandt som guide. Informasjon om dette er sendt ut med epost.
Konstantinopel-universitetet våren 2018
Konstantinopel-universitetet arrangerer foredrag og debattmøter om antikken på Nasjnalbiblioteket i Oslo: Se deres nettsted for program!
Vinterfest!
Hold av 3. mars for NKFs vinterfest! Det foregår på trivelige og tradisjonsrike restaurant Kaktus i Oslo og på menyen er blant annet prosecco, lam og potet, og ikke minst festforedrag! Se her for informasjon og påmelding.
Årsmøte 2017
Årsmøte i Norsk klassisk forbund er lørdag 21. oktober i Bergen. Etter forhandlingene holder Synnøve Midtbø Myking (Universitetet i Bergen) foredrag om «Den latinske arven i Noreg: mellomalderfragment i Riksarkivet» og det blir en uformell middag på restaurant. Vi håper mange medlemmer vil komme! Dagsorden og info om påmelding mm. her.
"Enda mer antikk, takk"! Nye Kanon-oversettelser og Vinduet-nummer om romerske keisere
I Gyldendalhuset i Oslo, onsdag 21. juni kl. 18, lanseres tre nye oversettelser i Kanon-serien: Alkaios-fragmenter, Terents' Evnukken, og Polybs historie om Romas vei til verdensherredømme, samt Vinduets temanummer om romerske keisere! På programmet: foredrag ved Thea Selliaas Thorsen om Alkaios, Inger Merete Hobbelstad om spor av antikken i Shakespeares drama, Knut Ødegård om Polyb og romersk historieskriving, Amund Børdahl om keiser Hadrians dikt om sin sjel: Animula blandula. Og oversetterne Bente Lassen, Iris Aasen Brecke og Ulvhild Anastasia Namtvedt Fauskanger forteller om sitt arbeide med de tre tekstene som lanseres. Arrangementet er åpent for publikum!
Seminar in Late Antique and Early Medieval Culture
Åpne gjesteforelesninger knyttet til seminarserien Seminar in Late Antique and Early Medieval Culture: http://www.hf.uio.no/iakh/english/research/projects/graphicacy/events/seminar-series-2017/
NKFs vårseminar!
Vårseminaret nærmer seg: lørdag 1. april klokka 13, på Blindern. Tema: Den historiske romanen (og antikken). Se invitasjon, med mulighet for påmelding til hyggelig samvær på restaurant!
Mathildes antikk-blogg
Mathilde Skoie som er professor i latin ved Universitetet i Oslo har en nystartet antikkblogg der hun skriver om forskjellige emner, ikke minst antikkresepsjon som er et av hennes forskningsfelter.
Konstantinopel-universitetet
Konstantinopel-universitetet arrangerer foredragskvelder i Oslo om norsk forskning om antikken og middelalderen i Middelhavsområdet, neste gang om Religion og vold den 16. mars. Se program på deres nettside: http://konstantinopel.no/.
Foredrag om etruskiske emosjoner
Fedagsseminar med Rasmus Brandt, professor emeritus IAKH: «Emosjoner i et liminalt rom: om bruk av blod, dans, erotikk og latter i etruskiske begravelsesritualer».
3. februar. Mer info her.
NKFs vinterfest
NKS vinterfest er lørdag 4. mars! Invitasjon er sendt i posten og kan også ses her.
Seminar om oversettelser av antikk litteratur
Forbundet arrangerer seminar om oversettelser av antikk litteratur med opplesninger, foredrag om Homer-oversettelser og bokbad om Aristofanes og gresk drama.
Tid: Lørdag 3. desember 12-15.30
Sted: Litteraturhuset, Wergelandssalen
Last ned programmet (PDF) her!
Ta en pause i julehandelen og bli med! Alle antikk- og litteraturinteresserte er hjertelig velkommen!
Nytt lesestoff fra Klassisk Forum
Under fanen Klassisk Forum har vi nå lagt ut to nye tekster, begge fra årets første utgave. Silvio Bär gir i sin artikkel "'Oh Brother, Where Art Thou?' Et nyoppdaget Sapfo-dikt og fragmenteringen av antikken" en spennende lesning av et "nytt" dikt av Sapfo, mens Knut S. Vikør i "Om å lese gjennom farga brilleglass" gir et tilsvar til Alexandra Irene Larsens kritikk av hans bok Ei verd bygd på islam, som ble publisert i Klassisk Forum 2014:1 og også ligger ute her på nettsiden vår.
Se også tidligere arrangementer.
Vi må dessverre melde at Klassisk Forums nyeste nummer (2017:2) er forsinket. Bladet er i sluttfasen av produksjonsprosessen, og vi håper å kunne sende det ut i løpet av kort tid.
Oslo, 7. desember: Eitrem-forelesningen 2015
Eitrem-forelesningen holdes med jevne mellomrom til ære for professor i klassisk filologi Samson Eitrem (1872–1966). Årets forelesning vil handle om resepsjonen av gresk tragedie og holdes av professor Glenn W. Most (Pisa/Chicago) mandag 7. desember kl. 16.15–16 i auditorium 2, Georg Sverdrups hus.
Glenn Most er professor i gresk filologi ved Scuola Normale Superiore di Pisa og i Social Thought ved The University of Chicago. Han har en imponerende publikasjonsliste både når det gjelder kvantitet, kvalitet og bredde. Han har publisert bl.a. om filologihistorie, Sapfo, gresk tragedie, Vergil, filosofi og kriminallitteratur, bare for å nevne noe. Han har utgitt flere tekster, bl.a. Hesiod, har vært med i store oversettelsesprosjekter, som Chicago University Press' oversettelse av samlede greske tragedier, og er redaktør for oppslagsverket The Classical Tradition.
Klikk her for mer informasjon om forelesningen.
Oslo, 14. november: årsmøte og foredrag – oppdatert informasjon
Lørdag 14. november 2015 kl. 15.00 er det årsmøte i Norsk Klassisk Forbund. Det finner sted i seminarrom 206 i Georg Morgenstiernes hus på Blindern. (Her finner du bygningen avmerket på et kart over Blindern.)
Agenda
1) Åpning og valg av sekretær
2) Styrets årsberetning
3) Regnskap
4) Valg
5) Program for kommende år
6) Revisjon av vedtektene
7) Eventuelt
Klokken 16.00, etter årsmøtets forhandlinger, vil Hilde Sejersted holde årets foredrag: "Norsk klassisk forbund: 30 år i antikkens tjeneste".
Last ned årsmøteinnkallingen her.
Oslo, 17. oktober: Jubileumsseminar og -fest på Det Norske Videnskaps-Akademi
I anledning vårt 30-årsjubileum inviterer vi til storstilt feiring på Det Norske Videnskaps-Akademi den 17. oktober! Vi begynner aftenen med seminaret «Ubi sumus? Antikken i 2015», hvor vi retter blikket både bakover og fremover og gjør opp status for de klassiske fagene i dag. Etter en velkomst fra NKFs leder Eirik Welo blir det innlegg ved Øivind Andersen, Egil Kraggerud, Mathilde Skoie, Gorm Tortzen og Edith Hall – utvilsomt mange kjente navn for et antikkinteressert publikum.
Etter seminaret braker festen løs, med tre-retters selskapsmeny, vin, taler og stor stas i fantastiske lokaler! Selskapet starter klokken 18 og koster 800 kroner per kuvert. Det er bindende påmelding innen 1. oktober. Send e-post til Eirik Welo – Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. – for å melde deg på!
Last ned mer informasjon:
Fullstendig program for jubileumsseminaret
Fyldig informasjon om jubileumsmiddagen (inkludert kveldens meny)
Ditt latin – gratis nettkurs i latin
Staffan Edmar har laget et svenskspråklig læreverk i latin – «en språklig och kulturhistorisk promenad» – som han tilbyr gratis via nettet. Hvis du ennå ikke har studert latin, kan kanskje dette bli startskuddet ditt? NKF applauderer i alle fall prosjektet, som finnes her: dittlatin.wordpress.com.
KFs publiseringsprogram og rutiner for fagfellevurdering
Klikk her for informasjon om Klassisk Forums publiseringsprogram og rutiner for fagfellevurdering.
46 utgaver av Klassisk Forum på nett
Vi har gode nyheter til nye så vel som gamle lesere av Klassisk Forum: Samtlige årganger til og med 2008 ligger nå fritt tilgjengelig på nett, og her finnes det mange skatter! Dette har kommet i stand etter initiativ fra vår tidligere redaktør Gunn Haaland i samarbeid med Universitetsbiblioteket i Oslo, og bladene er å finne som PDF-filer i Universitetsbibliotekets database DUO (Digitale utgivelser ved UiO).
Under fanen Klassisk Forum tilbyr vi dessuten et knippe håndplukkede artikler fra de senere årgangene.
God lesning!
Trondheim, 1. november: årsmøte og foredrag
Årsmøtet for i år finner sted finner sted i lokalene til Institutt for historiske studier (IHS) ved NTNU (Dragvoll universitetssenter, Edvard Bulls vei 1, 7048 Trondheim, bygg 6, nivå 4). Årsmøteforhandlingene følges som vanlig av et foredrag, denne gangen ved Einar Weidemann – «En latinlærers bekjennelser.»
Last ned fullstendig årsmøteinnkalling her.
Nye artikler fra Klassisk Forum
Under fanen Klassisk Forum byr vi nå på to nye artikler. Alexandra Irene Larsen har foretatt en kritisk gjennomgang av Knut Vikørs Ei verd bygd på islam, mens Eivind Salen har gått noen sentrale læremidler som brukes i antikkundervisningen i skolen, nærmere etter i sømmene. Begge artiklene kan lastes ned i PDF-format.
Oslo, 29. mars: NKFs vårseminar – Augustus
I slutten av mars ønsker vi velkommen til NKFs årlige vårseminar! I år er det 2000 år siden keiser Augustus' død, og dette markerer vi med tre foredrag som gir forskjellige perspektiver på Augustus og det augusteiske.
Tid: 29. mars, klokken 15
Sted: Georg Morgenstiernes hus, Blindern (nærmere informasjon om sted kommer senere)
Program
Egil Kraggerud, professor emeritus i latin:
«Augustus og dikterne»
Marina Prusac, førsteamanuensis, Kulturhistorisk museum:
«Augustus i krig og fred: Medinaceli- og Grimani-relieffene»
Mathilde Skoie, IFIKK, UiO:
«Augustus i dag»
Oslo, 19. oktober: årsmøte og foredrag
Lørdag 19. oktober kl. 15.00 er det årsmøte i Norsk Klassisk Forbund. Det finner sted i rom 205 i andre etasje i Georg Morgenstiernes hus på Blindern. (Her finner du bygningen avmerket på et kart over Blindern.)
Etter møtet, klokka 16.00, vil Thea Selliaas Thorsen, postdoktor i latin ved NTNU, holde foredraget «Den virtuelle antikken». Thea Selliaas Thorsen har arbeidet med latinsk poesi og er kanskje mest kjent for forbundets medlemmer for sine oversettelser til norsk av Ovid. Hun har imidlertid nylig redigert boken Greek and Roman Games in the Computer Age (Akademika Publishing 2012), og foredraget tar utgangspunkt i dette stoffet.
Vel møtt!
Oslo: Antikkens samfunn – en foredragsserie ved Knut Ødegård
Fritt Ord og Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo inviterer til foredragsserien Antikkens samfunn med dr.philos. Knut Ødegård i Uranienborgveien 2 kl. 19 åtte torsdager i perioden 17. januar til 2. mai 2013. Foredragene filmes og legges ut på Fritt Ords YouTube-kanal fortløpende. Det første foredraget finner du her.
Oslo, 16. mars: NKFs vårseminar – Fødsel og barndom i antikken
Lørdag 16. mars arrangerer Norsk Klassisk Forbund sitt årlige seminar, denne gang med temaet «Fødsel og barndom i antikken». Seminaret finner sted samme sted som i fjor, i Georg Morgenstiernes hus på Blindern. (Klikk her for å se bygningen avmerket på et kart over Blindern.)
Tid: 15–17
Sted: Georg Morgenstiernes hus, rom 203 (i andre etasje)
Program
15.00–15.45
Reidar Aasgaard, professor i idéhistorie ved IFIKK, Universitetet i Oslo:
«Apokryfe barn: Jenter og gutter i senantikke barndomsevangelier»
15.45–16.15
Pause
16.15–17.00
Einar J. Berle, cand.mag./dr.med.:
«Antikk obstetrikk. Myter og legender»
Etter at programmet er avsluttet, møtes de som kan på restauranten Santinos (ved Youngstorget, Hammersborggate 12) klokken 18 for felles middag og hyggelig samvær. Det er fint om de som tenker å komme, gir beskjed til Hilde Hauland innen tirsdag den 12. mars (e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.).
Vi sees!
Last ned en PDF-versjon av seminarinvitasjonen her.
Bergen: Årsmøte, lørdag 3. november 2012 kl. 1600.
Lørdag 3. november er det årsmøte i Norsk klassisk forbund.
Møtet vil finne sted på seminarrom 400 i HF-bygget, UiB.
Årsmøtet begynner klokken 1600-1700.
Årsmøteforedrag: "Å finne veien i en antikk storby: langs en gate i Roma"
Klokken 1700-1800 Etter årsmøtet 3. november vil Universitetet i Bergens nye førsteamanuensis i klassisk arkeologi, Simon Malmberg holde foredrag for alle intersserte.
Etter foredraget går vi ut og spiser middag på et dertil egnet sted.
Velkommen!
Ekskursjon: Sicilia (NB: merk frist!)
Det er 20 år siden sist, nå er det på tide med en ny tur til Sicilia i forbundets regi! Her har vi inkludert noen høydepunkter fra turen for 20 år siden med nye spennende attraksjoner. Foreløpig program, med forbehold om endringer: Palermo, Marsala, Mozia, Mazara del Vallo, Selinunte, Agrigento, varighet én uke. Tidspunkt for avreise blir i begynnelsen av høstferien 2012, forhåpentlig 28. eller 29. september. Vi prøver å få til en turpris på 10 - 11 000,- hvis det lar seg gjøre.
Faglig ansvarlig: Professor Siri Sande.
Praktisk gjennomføring: Hilde Hauland.
Interessert? Send en sms eller e-post til Hilde Hauland: 92 80 15 45 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. innen 11. mars med informasjon om du er interessert i enkeltrom eller dobbeltrom. (Vi forsøker å unngå de store hotellene, og vil i stor grad benytte små hyggelige gårder - Azienda Agricola - med overnatting, så det er ikke sikkert at enkeltrom kan garanteres.) I første omgang er dette en uforpliktende påmelding, men det er kun de som melder sin interesse som vil få ytterligere informasjon om turen. Hilde sender en bekreftelse på at hun har mottatt meldingen, så vi er sikre på at ingen kommer bort denne gangen.
Oslo: Gudefest - Dionysos 9. mars 2012
Årets seminartema er vin i antikken og vi varmer opp til dette med en fest til ære for Dionysos allerede fredag 9. mars kl. 1900. Tradisjonen tro møtes vi på restaurant Kaktus, Lilleakervn. 23, vis a vis CC-Vest i Oslo.
På festen skal guden behørig beæres med et kåseri av historiker Jon Iddeng. I antikkens ånd kombinerer vi det guddommelige og det kulinariske. Vi byr som vanlig på en tre retters middag bestående av asparges med fersk parmesan og spekeskinke, marinert indrefilet av lam, med spinat, sjampinjong, timiansaus og fløtegratinerte poteter og til slutt gratinerte bringebær med vaniljeis. Det hele til 390,- kr (en sterkt redusert pris). I tillegg kan man bestille drikke til sterkt reduserte priser.
Slik kommer du til restauranten:
• 32 eller 23 bussen til CC-Vest (Haråsveien). Stopper like utenfor.
• 10-trikken til Lilleaker, fire min. gange nedover
• Bærumsbusser eller tog til Lysaker, 8-10 min gange oppover Lilleakerveien
Bindende påmelding innen 8.mars til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. (eller sms til 92 80 15 45). Vi beklager en usedvanlig kort frist.
Oslo 24.03.2012: Seminar - Vin i antikken
Årets seminar finner sted lørdag 24. mars i seminarrom 203, Georg Morgenstiernes hus på Blindern (huset der klassikerne nå holder til). Dette kan være litt kinkig å finne, men huset ligger rett på baksiden av UB der forbundet har vært mange ganger. Gateadressen er Blindernveien 31, men huset ligger i realiteten ned en trapp fra Moltke Moes vei (plakater vil bli hengt opp).
Vin er et viktig tema som dukker opp i mange antikke sammenhenger og kan belyses fra forskjellige vinkler – fra det kunstneriske og mytologiske til det økonomiske og politiske. På dette seminaret har vi valgt å se mest på de siste aspektene og er stolte over å kunne presentere følgende program:
11.00 -11.45 Per Mæleng (Vinmonopolet): Antikkens vin sett fra et ønologisk perspektiv
11.45- 12.30 Simon Malmberg: Politiskt drickande: vin vid de romerska kejsarnas banketter
Lunsj i UBs kantine
13.30-14.15 Knut Ødegård: Vin, velstand og urbanisering. Vin og økonomi, særlig i senrepublikkens Italia
Vi får se om vi også kommer med noen smaksmessige overraskelser underveis og om vi fortsetter seminaret på et dertil egnet og passe dionysisk sted.
Oslo: Årsmøte i Norsk klassisk forbund
Innkalling til ÅRSMØTE 2011 i Norsk Klassisk Forbund
Lørdag 1.oktober i Oslo
Sted: Georg Morgenstiernes hus, Universitetsområdet på Blinderen (huset der klassikerne nå holder til).
Dette kan være litt kinkig å finne, men huset ligger rett på baksiden av UB der forbundet har vært mange ganger. Gateadressen er Blindernveien 31, men huset ligger i realiteten ned en trapp fra Moltke Moes vei. Rom 205 i andre etasje (plakater vil bli hengt opp).
Kl. 11.00 Årsmøtets forhandlinger
1. Åpning og valg av sekretær
2. Styrets årsberetning
3. Regnskap
4. Valg
5. program for kommende år (herunder forbundets turvirksomhet)
6. Eventuelt
Kl. 12.00 Foredrag
Gjert Vestrheim: Det bysantinske rike - middelalderens midtpunkt
Bysants blir ofte behandlet som et historisk sidespor, men dette bildet er fortegnet. Bysants var middel
alderens intellektuelle sentrum, og gjennom det meste av perioden var det også Europas største og mektigste stat. Foredraget vil ta for seg bysantinernes betydning for sin samtid og for ettertiden.
Oslo: Utstilling i Nasjonalmuseet
Litt antikk kunst i Nasjonalmuseets nye basisutstilling: Flere antikke verk har blitt tatt frem igjen i Nasjonalmuseets nye basisutstilling, 'Livets dans'. I denne nye permanente utstillingen kan man beundre et lite utvalg antikk skulptur, ti antikke portretter og to romerske sarkofager.
Oslo: Latin lovers i Litteraturhuset
Onsdag 18. mai på Litteraturhuset.
Oslo: Vårseminar : Antikkens musikk
Sted: Auditorium 2, Georg Sverdrups hus (Universitetsbiblioteket) på Blindern, Oslo
Vi lover musikalske smakebiter i noen av foredragene.
11.00 -11.45 Staffan Wahlgren (NTNU): Teori og praksis i antikk musikk: intervall, skalaer, rytmer, fremføring
11.45- 12.30 Gjert Vestrheim (Universitetet i Bergen): Musikk og lyrikk
Lunsj i UBs kantine
13.15-14.00 Anastasia Maravela (Universitetet i Oslo): En komponist på arbeid i det romerske Egypt? Et musikalsk papyrusfragment i Oslosamlingen.
14.00-14.45 Apostolos Spanos (Universitetet i Agder): Politiske noter i bysantinsk hymnografi?
FEST FOR DE NI MUSER
Som oppladning til musikkseminaret arrangerer vi aftenen før, dvs. fredag 1. april, en musisk fest. Vi gjentar våre mange suksesser og møtes 18.30 på restaurant Kaktus, Lilleakervn. 23, vis a vis CC-Vest i Oslo. På festen skal musene behørig beæres med et festforedrag m.m.. I antikkens ånd kombinerer vi det guddommelige og det kulinariske. Her byr vi på en tre retters middag bestående av asparges med fersk parmesan og spekeskinke, marinert indrefilet av lam, med spinat, sjampinjong, timiansaus og fløtegratinerte poteter og til slutt gratinerte bringebær med vaniljeis. Det hele til 370,- kr (en sterkt redusert pris). I tillegg kan man bestille drikke.
Bergen: Palmyrena på utstilling.
HF-biblioteket ved UiB.
En utstilling fra prosjektet "Palmyrena: City, Hinterland and Caravan Trade between the Orient and the Occident". Utstillingen viser bilder av prosjektets bakgrunn, formål og resultater og har også fått låne to byster fra UiO.
Oslo:Seminar om senantikken ved UiO
Tid og sted: 3. februar 2011 1615-1800, Auditorium 2, Georg Sverdrups hus
Dr. Bryan Ward-Perkins, Faculty of History, University of Oxford, er en av de mest toneangivende forskere innen overgangen fra det romerske imperium til tidlig middelalder.
Hans interesse for byutvikling og økonomi i perioden resulterte i 2005 i boka The Fall of Rome and the End of Civilization, som av mange er regnet som den mest innflytelsesrike bok som er skrevet om overgangen fra senantikken til middelalder det siste tiåret. Ward-Perkins har ikke minst understreket den voldsomme kontrasten i teknologisk og materielt nivå mellom den romerske verden og Vest-Europa i tidlig middelalder.
Det norske instituttet i Athens reisefond 2011
Fondets formål er å støtte virksomheten ved og i fagmiljøet rundt Det norske institutt i Athen for klassiske studier, arkeologi, filosofi, kulturhistorie og andre humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag med tilknytning til Hellas. Ved tildelingen vil det bli bl.a. lagt vekt på prosjektets faglige kvalitet, relevans forinstituttet, samt nettverksbygging og rekruttering.
For 2011/2012 vil styret dele ut kr 18.000,-
Søknadsfrist 15. februar 2011
For mer informasjon, les mer på NiAs hjemmesider her
Papyrusutstilling og papyrusseminar
I anledning av at Universitetet i Oslos papyrussamling er 100 år arrangerer Universitetet i Oslo, Universitetsbiblioteket og Menighetsfakultetet utstillingen ”Fra Nilens Bredder” i Galleri Sverdrup (Universitetsbiblioteket, Blindern) 27.08-08.10. Åpent hverdager 9-17 samt lørdag 18.09 og 25.09 kl. 10-15.
Klassisk forbund vil også gjerne feire papyrologien og slår til med et seminar:
Lørdag 25. september
Aud. 2, Georg Sverdrups hus (Universitetsbiblioteket), Universitetet i Oslo, Blindern
11.00 -11.30: Knut Kleve "Hva er papyologi?"
11.30-12.15 Anastasia Maravela og Mathilde Skoie: På teatralsk papyrusjakt i Egypt: Tony Harrisons skuespill The Trackers of Oxyrhynchus
Lunsjpause
13.00-13.30: Glenn Wehus ”Papyrologi og kristendom”
13.30–14.00: Karl Olav Sandnes ”Fra en skoleelevs kladdebok? Om Papyrus Bouriant 1”
Det blir i tillegg to omvisninger i utstillingen ved Anastasia Maravela, hhv. 10.30 og 14.15.
Papyrussamlingen befinner seg i øverste etasje i Georg Sverdrups hus og har egne nettsider, sjekk ut http://ub-fmserver.uio.no/home.php
Årsmøte i Trondheim
30. oktober: Årsmøte Klassisk forbund i Trondheim
Velkommen til Norsk klassisk forbunds vårseminar og gudefest lørdag 13. mars.
Seminar: Retorikk
Årets tema er retorikk. Fra å ha vært et skjellsord siden romantikken har retorikken igjen blitt høyst relevant både innenfor og utenfor akademia. Den har kommet inn igjen i norskfaget i skolen og ikke minst fått en høyere stjerne blant politikere – alle vil nå være like gode talere som Obama. Klassisk forbund går til kildene og tilbyr smakebiter fra retorikkens historie, fra antikken, tidlig nytid og dagens amerikanske debatt.
Sted: Universitetsbiblioteket på Blindern (Georg Sverdrups hus).
Program:
11.00 -11.45 Øivind Andersen: Talere og skuespillere i antikken
11.45- 12.30 Amund Børdahl: Retorikken i midten
Lunsj i UBs kantine
13.15-13.30 Bokpresentasjoner (se baksiden)
13.30-14.15 Lars Grue: Larmen og vreden: Det retoriske angrepet på Obama
Innbakt i programmet ligger også noen korte smakebiter på hvordan klassiske taler kan ha virket ”live”.
Fest: Hermes
Gitt temaet for årets seminar, måtte årets gud bli talernes gud, Hermes (legg merke til at fru Rhetorica bærer Hermes heroldstav (caduceus). Hermes er gudenes sendebud og dermed en passende gud for kommunikasjon. Han feires med middag og festkåseri på den greske restauranten Alexandros, Welhavens gate 2 ved Holbergs plass kl. 19.00. Her får vi en treretters meny med kaffe til 400,- ekskl. drikke.
Påmelding på seminaret eller, for å være helt sikker på at du får plass, til Séan Scully: sean.erik.scully@ gmail.com.
NKF minner om: Invitasjon til seminar "Kulturhistorie i det østlige Middelhav"
I lys av den økende interessen for kulturhistorie i det østlige Middelhav (Hellas, Tyrkia og Midtøsten)
blant norske kulturhistorikere inviterer vi til seminar 18. april 2009. Målsettingen er å samle forskere og studenter med interesser innen ulike temaer og perioder med rot i den nære Orient for å styrke kontakten innen fagmiljøet.
Arrangørenes bidrag vil omhandle:
Helligdommer og kultaktivitet i arkaisk tid i Lilleasia (Lene Os Johannessen).
Nord-Anatolia i skjæringen mellom eldre og yngre bronsealder (Ole Christian Aslaksen).
Vi inviterer til å sende inn bidrag (frist 1. mars). Tidsrammen for innleggene vil være 15-20 minutter.
Bidragene sendes til: Ole Christian Aslaksen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og Lene Os Johannessen
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Ta kontakt med undertegnede dersom dere har spørsmål etc.
Vennlig hilsen
Ole Christian Aslaksen og Lene Os Johannessen
NKFs tur har i år temaet: "Det antikke Syria"
Hvis den politiske situasjonen tillater, det går årets tur til det antikke Syria i uke 40. Faglig leder for turen er professor Christian Meyer, som selv holder på med et prosjekt om handel mellom øst og vest i antikken knyttet til området nord for Palmyra. Vi forventer intet mindre enn å gå i fortsporene til Aleksander, Pompeius og co. Dette blir en unik mulighet til å oppleve et spennende historisk område, og å bli kjent med andre medlemmer. Vi oppfordrer særlig nye medlemmer til å melde sin interesse.
Alle som ønsker mer informasjon om turen (priser, påmelding etc.) må melde sin interesse til Mathilde Skoie på e-post: mathilde.skoie(at)lle.uib.no, eller vanlig post: Mathilde Skoie, IFIKK, Postboks 1020 Blindern, 0315 Oslo. Å melde sin interesse er ikke på noen måte bindende, men hvis du ikke melder deg får du altså ingen ytterligere informasjon.
NKFs årlige vårseminar: "Øst-vest konfliktens antikke røtter"
Det tradisjonelle vårseminaret er satt til lørdag 21 mars og har i år tematikken: "Øst-Vest konfliktens antikke røtter". Informasjon om sted og foredragsholdere følger. Hold av datoen.
Alle er hjertelig velkommen!
------------------------------------------------------------------------------
Gudefest: Hefaistos!
Norsk Klassisk Forbunds årlige gudefest vil i år feires til ære for smedguden Hefaistos også kjent som Vulkan eller Vulcanus. Dette skjer lørdag 7. februar kl. 19.00. på resturant Kaktus, Lilleakerveien 23 (vis a vis CC-Vest), i Oslo. Vi kombinerer som vanlig det guddommelige med det kulinariske, og byr på en treretters middag som serveres til en smakelig pris: 330.- Påmelding innen 5. februar til: eirik.welo(at)ifikk.uio.no, eller Marthilde Skoie (92 84 80 73).
Hjertelig velkommen!
Årsmøtet 2008 holdes i år i aud. M, på Sydneshaugen skole i Bergen, lørdag 25. okt.kl. 14-15. Forhandlingene etterfølges som vanlig av akademisk underholdning. 15.30: Johannes Gjerdåker foredrar over temaet "Nokre tankar kring Horats Ode 4.7". 16.30: Hermund Slaattelid om "Ros og nedrakking hjå Quintilian". Søndag kl. 11.00 blir det byvandring i Bergen. Fremmøte ved festningen Bergenhus. Vel møtt!
NKF minner om: Utstillingen "Dødskult i Antikken"ved Kulturhistorisk museum i Oslo, Frederiksgate 2, ved Tullinløkka. Utsillingen blir stående ut 2008, og det er gratis adgang! Se også nettsidene knyttet til utstillingen: http://www.khm.uio.no/utstillinger/doedskult/
NFK informerer: Tirsdag 22. april kl. 16.15, sem. rom 15, P.A. Munchs hus, arrangeres filmfremvisning i regi av Øivind Andersen: "Antigone - gresk tragedie i to versjoner". På programmet står Sofokles'Antigone (George Tzavellas film fra 1961), etterfulgt av Jean Anouihls Antigone (Gerald Freedmans filmklassiker fra 1974). Alle er velkommen!
Norsk Klassisk Forbunds tradisjonelle vårseminar går av stabelen Lørdag 12. april kl. 11, i aud. 2 i Georg Sverdrups hus (Universitetsbiblioteket), Universitetet i Oslo, Blindern. Temaet denne gangen er Antikken på operascenen. Alle er hjertelig velkommen!
Program: 11.00-11.45: Erling Sandmo - Antikken på operascenen: En historie om metamorfose 12.00-12.45: Ståle Wikshåland - Monteverdi, Orfeo(Orfeus), 1607 13.30-14.15: Live Hov - Handel, Giulio Cesare in Egitto (Julius Cæsar i Egypt), 1724
5. mars kl. 19.00 blir det i Bergen holdt foredrag om Romerretten ved Norges fremste ekspert på feltet, professor emeritus Edvard Vogt. Dette skjer i lokalene til klassisk seksjon ved Universitetet i Bergen. NB Ny adresse: Strømsgaten 54 (ved Nygårdsparken). Alle er hjertelig velkomne!
Fredag 29. februar kl. 19.00 arrangerer Norsk Klassisk Forbund den årlige gude/gudinnefesten; i år til ære for Athene! Festen finner sted på resturant Kaktus, Lilleakerveien 23 (vis a vis CC-Vest) i Oslo. Påmelding innen 26. februar til Hilde Hauland (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller sms 92 80 15 45).
Det nye Klassisk Forumer kommet (2007:2). I dette nummeret kan du lese artiklene: "Antikviteten - si det med blomster", "Greske navn på norsk", "Sløyfe på penis og livmor på vandring", "Et problem i Ibsens Keiser og Galilæer", "Georg Sverdrup - greskprofessor og grunnlovsmann", samt bokanmeldelser, Res coquinaria og annet antikt snadder. God lesing!
Mathilde Skoie er valgt til ny leder i Norsk Klassisk Forbund! Forbundet takker Johan H. Schreiner for god ledelse i mange år. Nytt styremedlem er Hilde Sejersted fra Oslo Katedralskole.
Årsmøtet 2007avholdes lørdag 27. okt. kl. 11.00 på Universitetet i Oslo, aud. 6, i Urbygningen. Etter forhandlingene, ca. kl. 12.15, forteller Øivind Andersen om Georg Sverdrups liv og virke. Kirsti Strøm Bull viser oss deretter om i universitetsbygningene. Vel møtt alle sammen!